Dismiss Notice
You are browsing this site as a guest. It takes 2 minutes to CREATE AN ACCOUNT and less than 1 minute to LOGIN

How to make Remote Desktop Connection

Discussion in 'Tech, Gadgets & Science Forum' started by Kilongwe, Aug 22, 2009.

  1. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #1
    Aug 22, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    NI mara nyingi unakuwa na presentation labda Lab au darasani,tatizo linalowakuta sana watu ni kuwa utakuwa computer za Lab hazina software unazohitaji au kuna wakati unakuta version ni tofauti hivyo kusababisha muonekano tofauti.
    Ahsante Microsoft kwa kuwa wana hii feature ya remote desktop connection,hapa huitaji software yoyote vle,ni PC iliyo na Windows OS tu.

    Kwa kufuata simple steps unaweza kulifanikisha hilo kama ifuatavyo

    I.Kitu cha kanza ni unatakiwa kujua IP address ya computer yako
    Kama unajua IP address ya computer yako basi nenda second stage,la fuata maelekezo.Haya maelekezo yatabase sana kwa XP au Windows server ingawa hata vista tofauti ni monekano ila almost kila kitu ni sawa.

    1.Click start
    2.Halafu click run
    3.Then andika CMD
    4.Katika comand mode andika 'ipconfig'
    -Utapata IP address yako kama inavyoonesha picha,note IP yako kwani baadae tutaitumia

    II.Kubadilisha setting za System properties:
    1. Click Start > My Computer > Right Click mouse yako
    2. Utaona "System Properties" window, click "Remote" tab.
    3. When you see two check boxes, please tick both of them.(moja inaandika Remote Assistance na nyingine inasema Remote Desktope)
    4. Then click "OK"

    III.Kubadilisha setting katika Registry:
    1. Kama kawa nenda Start > Run
    2. Type "regedit"
    3. Tatuta folder katika mpangilio ufuatao

    MyComputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\RDP-Tcp

    4. Click "Port Number"
    5. Badilisha port number kwenda22 ( kama server yako inasupport 80 or 90, you do not need to change this. kuna baadhi ya vyuo hawaruhusu wanafunzi kuaccess port 80, and port 90. Therefore, when you face that problem, you can use port 22 instead of port 90 and 80).


    IV:Kubadilisha Windows Firewall setting:

    1. Please go to Start > Control Panel >Security Center
    2. Click "Windows Firewall"
    3. nenda kwenye "Exceptions" tab
    4. Kama unataka kutumia port 22. Click "Add Port"
    5. Fill name "Port 22" and Port number "22"
    6. Halafu, click "OK"


    Hongera,umemaliza setting on your remote computer.
    hehe,nimesahau kukuambia kitu kimoja hapa.
    Before you access your computer from another computer, you have to Ili uweze kulogin kwa kutumia remote computer unatakiwa kubadilisha user login,kuna baadhi ya watu huwa wanatumiapassword kwenye computer zao kipindi inawaka ili mtu aweze kuaacess,ssa kwa sasa utaiaccess kutumia Internet vivo mabadiliko ni lazima.

    If your window needs to fill name and password,computer yako haitaconnect at that stage.
    Hivyo, you cannot connect your remote computer.

    1. Please go to Start > Run
    2. Type "control userpasswords2"
    3. Kama user account have a tick in the check box, please make untick


    Now you can access your computer from another computer.

    1.Start > run >mstsc
    2.Then weka IP address ambayo umeipata tokea step one, then ready to go, kama unataka more options unaweza click option.

    Troubleshooting:
    Kuna wakati connection huwa inasumbua haswaa kama unatumia vista so jaribu kucheki configurations zako,haswaaa firewall na pia unaweza kutumia TSGS.HIli tatizo limenitokea sana nakumbuka kuna siku niligombana na jamaa nilipoweka Server yangu nikawaambia ninyi ni wezi inakuwaje munasema kwenu inaconnect ila kwangu inashindwa?? baada ya kucheck sana nikagundua kuwa sometimes windows by default hairuhusu remote connection,so kama hii ikikutokea nenda control panel >add and removal >remove windows components then enable remote access,hii ni kuwa Vista huwa inazuia hata client kama unavyojua telnet haipo active by default kwenye Vista.

    Natumaini utakuwa umefaidika na hiki kajipande kadogo.

    For knowledge and other ICT topics please tembelea Afroit
     
    Last edited: Aug 23, 2009
  2. afkombo

    afkombo Member

    #2
    Aug 23, 2009
    Joined: Feb 9, 2008
    Messages: 93
    Likes Received: 1
    Trophy Points: 15
    Dah nashukuru sana mkuu kwa hilo!!
    Mimi natumia Windows 7 Ultimate nafikiri utendaji kazi wake hautofautiani sana na Vista.Swali,Je ili niweze ku-access comp yangu wakati nipo mahali kwingine ni lazima comp iwe on kwa wakati huo?na je ni kwa umbali gani,naweza ku-access comp iliyopo Jakarta wakati nipo Los Angeles??Ntashukuru kwa hilo mkuu
     
  3. Mau

    Mau Senior Member

    #3
    Aug 23, 2009
    Joined: Apr 8, 2009
    Messages: 176
    Likes Received: 1
    Trophy Points: 35
     
  4. JuaKali

    JuaKali JF-Expert Member

    #4
    Aug 23, 2009
    Joined: Nov 14, 2007
    Messages: 787
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 33
    C:\Documents and Settings\Owner>ipconfig
    Windows IP Configuration

    Ethernet adapter Local Area Connection:
    Connection-specific DNS Suffix . :
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.100.25
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.100.1
    C:\Documents and Settings\Owner>

    Hizo ni configuration za computer yangu na RDP ipo Enabled je waweza ku-remote desktop?
     
  5. JuaKali

    JuaKali JF-Expert Member

    #5
    Aug 23, 2009
    Joined: Nov 14, 2007
    Messages: 787
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 33
    start >Run >mstsc.
    pia unaweza tumia "start >Program Files >Accessories >Remote Desktop Connection (inategemia na configuration yako).
     
  6. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #6
    Aug 23, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    Samahanini kwani mikono haina mifupa,nilimaanisha mstsc-Microsoft system terminal server connection,nilibadilisha original post nikadhani nimebadilisha na huku pia nimeshindwa kuweka picha zitokee humu so kama unataka kuona screenshots unaweza tembelea Hapa.

    MKubwa sijakupata hapa,unauliza ama?
     
  7. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #7
    Aug 23, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    Kimsingi labda ni muonekano tu,Kuhusu umbali hilo lisikutatizhe mkubwa kwani tunachotumia n INTERnet,so distance si kitu,ILA kuna wakati bad administrators wanaweza wakakufanya uingie kwenye utata kutokana na poor IP assignment,kwani kuna kipindi China walikuwa wanaban prefixes na sio IP mojamoja so ukiangukia humo unalo.
    La sivyo distance is nothing bro.

    For knowledge and other ICT topics please tembelea Afroit
     
  8. Buricheka

    Buricheka Member

    #8
    Aug 23, 2009
    Joined: Aug 18, 2009
    Messages: 66
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 0
    Kilongwe, ahsante kaka kwa mada hii. Ila unaposema tubadilishe registry settings kutoka port 80 na 90 kwenda port 22, napenda kujua baada ya kazi ndo inabidi uirudishe kwenye 80 na 90 au ni vipi?

    Maana registry setting unavyoibadilisha bana lazima ujue madhumuni yake, usije vuruga mambo. Unageuza port kwenda 22, kwani 80, 90 si muhimu? Tungekuwa tumeshaambiwa binadamu wote tumieni port 22, inatosha. Au?
     
  9. JuaKali

    JuaKali JF-Expert Member

    #9
    Aug 23, 2009
    Joined: Nov 14, 2007
    Messages: 787
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 33
    Ndiyo bwana kilongwe nauliza je utaweza vipi Remote desktop kwa configurations kama hizo zangu??
     
  10. MziziMkavu

    MziziMkavu JF-Expert Member

    #10
    Aug 24, 2009
    Joined: Feb 3, 2009
    Messages: 38,511
    Likes Received: 2,785
    Trophy Points: 280
    The solution is to use Remote Desktop Web Connection, which loads the Remote Desktop client within a browser. The Remote Desktop Web Connection is a perfect solution for connecting to your home or office PC when you can't install the Remote Desktop client software on a computer. By pointing a browser that supports ActiveX controls at a host computer running Windows XP Professional, you can access your remote desktop over the Internet.
    Get Your Host Computer Ready

    The Remote Desktop feature is only available in Windows XP Professional. It's not included with Windows XP Home Edition. For more information about how Remote Desktop Web Connection works, see About Remote Desktop Web Connection.
    The first step in enabling Remote Desktop Web Connection is to install the necessary software on the host computer. Remote Desktop Web Connection is an optional World Wide Web Service component of Internet Information Services (IIS), which is included by default in Windows XP Professional. IIS responds to requests from a Web browser. Have your Windows XP Professional CD handy, and follow these steps:
    1.
    Open Control Panel click Add or Remove Programs, and then click Add/Remove Windows Components.
    2.
    Click Internet Information Services, and then click Details.
    3.
    In the Subcomponents of Internet Information Services list, click World Wide Web Service, and then click Details.
    4.
    In the Subcomponents of World Wide Web Service list, select the Remote Desktop Web Connection check box, and then click OK.
    5.
    In the Windows Components Wizard, click Next. Click Finish when the wizard has completed.
    6.
    Click the Start button and click Run. Type Net Stop w3svc, and click OK. This temporarily stops the World Wide Web service to keep your system safe while you update it with security patches.
    Enabling IIS without installing the appropriate security patches can make your system vulnerable to intruders. For more information, read Microsoft Security Bulletin MS01-018 and Security and Privacy for Home Users.
    To check for updates:
    1.
    Click Start, point to All Programs, click Microsoft Update, and then click Scan for updates. Follow the prompts to install all critical updates. If prompted, restart your computer.
    2.
    Click Start, and then click Run. Type Net Start w3svc, and click OK. This starts the World Wide Web service.
    I highly recommend using Automatic Updates, especially after installing Internet Information Services.
    [​IMG]Top of page
    Configure Internet Information Services

    By default, IIS is identified on your computer by the TCP port number 80. The steps in this section change the TCP port number and make it much more difficult for a potential attacker to communicate with your computer. The steps in this section are optional, but if you do follow them, you'll dramatically improve the security of your system. If you are already using your computer as a Web server, you should leave the TCP port number at the default setting of 80.
    1.
    Open Control Panel, click Performance and Maintenance, and then click Administrative Tools. Double-click Internet Information Services.
    2.
    In the ISS snap-in, expand your computer name, expand Web Sites, right-click Default Web Site, and then click Properties.
    3.
    On the Web Site tab, change the value for TCP Port. Enter a number between 1000 and 65535 that you can remember easily, such as the month and day of a birthday or anniversary. You'll need to know the TCP Port when you connect to the computer in the future.
    4.
    Click OK, and close the Internet Information Services snap-in.
    [​IMG]Top of page
    Configure Remote Desktop

    To connect using Remote Desktop, you must have a user account with a password. If you don't yet have a password on your account, create a password by opening Control Panel, and clicking User Accounts. Click your account, click Create a password, and follow the prompts. After you have a password, follow these steps to enable Remote Desktop:
    1.
    Right-click My Computer, and click Properties.
    2.
    On the Remote tab, click the Allow users to connect remotely to this computer check box, as shown in Figure 1.
    [​IMG]
    Figure 1: Enabling remote desktop

    3.
    Click Select Remote Users, and then click Add.
    4.
    In the Select Users dialog box, type the name of the user and then click OK. Click OK again to return to the System Properties dialog box, and then click OK to close it.
    [​IMG]Top of page
    Configure Your Router

    If you use a router to connect to the Internet, you probably need to configure it to allow the Remote Desktop connection to your computer. For more information on routers and firewalls, see my Internet Firewalls column. You need to forward two ports to your Windows XP Professional-based computer: TCP port 3389, which Remote Desktop requires, and the port you specified in the TCP Port field in Internet Information Services (or TCP port 80 if you did not change the default). If you use Internet Connection Firewall (and you should!), see How to Manually Open Ports in Internet Connection Firewall in Windows XP for instructions on allowing traffic by TCP port.
    [​IMG]Top of page
    Connect to Your Desktop

    Computers are identified on the Internet using a unique IP address. To connect to your home computer from the Internet, you'll need to know your home IP address. Visit one of these sites from your home computer to learn your IP address: What Is My IP, What Is My IP.com, or Atlantic PC Solutions. Your IP address may change occasionally, so always check your IP address before you plan to connect. When you're ready to connect to your host computer, follow these steps:
    1.
    Open Internet Explorer, and enter the URL http://ipaddress:port/tsweb/. For example, if your IP address is 192.168.1.120, and you chose the TCP Port 1374, you would enter the URL http://192.168.1.120:1374/tsweb/.
    2.
    If you're prompted to install the Remote Desktop ActiveX control, click Yes.
    3.
    On the Remote Desktop Web Connection page, shown in Figure 2, click Connect. You don't need to fill in the Server field. If you leave the Size field set to Full-screen, the remote desktop will take over your local desktop.
    [​IMG]
    Figure 2: Remote Desktop Web Connection page

    4.
    Enter your user name and password at the Windows logon prompt, as shown in Figure 3, and then click OK. You'll see your desktop, complete with any windows that were left open the last time you used the computer.
    [​IMG]
    Figure 3: The Remote Desktop Web Connection logon screen

    When you're done, disconnect by closing the browser, or clicking the X at the top of the screen in full-screen mode. Be sure to close all browser windows. Your user name and password aren't stored, so you don't have to worry about someone else accessing your system.
    If you're Internet-savvy and plan to connect to your home computer regularly, you can get a domain name to save yourself the trouble of writing down your IP address every time you plan to connect to your computer. You're already familiar with domain names; they're the ".com" names Web sites use to identify themselves. For example, the domain name for this Web site is Microsoft.com. If you have your own domain name, you can enter that into a browser to connect to your home computer, instead of the unfriendly IP address. For information on getting your own domain name and associating it with your home computer, visit the Dynamic DNS Providers List.
    If you have Windows XP Professional and an always-on Internet connection, you can securely access your applications and data from work, an Internet café, or any place that has a compatible Web browser. Getting Remote Desktop Web Connection set up takes more than one click, but it's definitely easier than lugging your computer everywhere.
    Expert Zone columnist Tony Northrup is an Internet engineer, a part-time photographer, and author of dozens of books and articles. He writes to help people safely use the Internet to communicate, share, and learn.
     
  11. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #11
    Aug 24, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    Hii ni option pale tu ambapo port 80 au 90 zimezuiwa,utakumbuka kuna baadhi la sehemu hawaruhusu watu kusurf,so huwa watabana hizi port na wewe lengo lako la kuintroduce 22 ni kuiambia kuwa itumia port 22,kwakuwa 80 imezuiwa hata ukiiacha ni mwake ila wa ajili ya kumaintain sheria inabidi ukimaliza mambo yako irudishe normal.

    Kuhusu mkuu Juakali,Ipconfig haina lolote zaidi ya kukujulisha IP address yako ambayo utautumia kwenye remote desktop,kitu cha msingi ni kuwa katika IP kuna kitu fulani kidogo Interested,kwa mfano kama unataka kuconnest kwenye IP ambayo ni ANYCAST,basi hapo ndio utata unaweza kutokea ingawa kwa IP kama hizi mara si kwa ajili ya personal use mara nyingi,eg morrors.Otherwise IPConfig inaweza ikakuonesha kama IP add yako haina makosa, Stay tuned the comming topic ni kuhusu hii IP na MAC

    For knowledge and other ICT topics please tembeleaAfroit
     
    Last edited: Aug 24, 2009
  12. JuaKali

    JuaKali JF-Expert Member

    #12
    Aug 24, 2009
    Joined: Nov 14, 2007
    Messages: 787
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 33
    Nashukuru mkuu Kilongwe nimeweka hii configurations kwa makusudi sana ili tuweze kubadirishana mawazo zaidi lakini naona hakuna aliyeiangalia kwa makini zaidi. Hii IP ni private (192.168.100.15) ukijaribu ku-Remote Desktop connection thru internet, Routers za ISP zitaidrop hiyo ip kwa vile siyo routable. Miye natumia NAT.
     
  13. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #13
    Aug 24, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    hehehehehehehehe,mkubwa hapo hata mimi nilikwisha hapo na umenikamata,ndio nimegundua umakini unahitajika sana kabla ya kujibu,sikuwa makini kabisaaa kuangalia hilo li private IP ingawa nimewahi kutoa maada na kuwashauri watu watumie Private IP address kwenye,kimsingi huwezi kuremote Private IP kwani routers haziroute private IP,kama unatumia NAT ni aina moja ya NAT ambayo nione to one inayoweza kukuruhusu kutelnet kwani kila IP inakuwa maped na one public IP otherwise ni ngumu.Na hapa ndio maana watu wakaja na IPv6.
     
  14. JuaKali

    JuaKali JF-Expert Member

    #14
    Aug 24, 2009
    Joined: Nov 14, 2007
    Messages: 787
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 33
    Pia kama unatumia computer za makampuni, mashule nk, ukipata taabu ku-remote desktop tatizo litakuwa account yako siyo member wa Remote Desktop Operators. Na hizo settings zake zipo kwenye Active directory services, ambayo huna access nayo.
     
  15. Buricheka

    Buricheka Member

    #15
    Aug 24, 2009
    Joined: Aug 18, 2009
    Messages: 66
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 0
    Sasa utajuaje kama port 80 na port 90 zimezuiliwa?

    Je unamaanisha tujaribu bila kufanya registry changes zozote ikishindikana ndio tubadili kwenda port 22?

    Kama ni hivyo Mkuu, usingeiweka hiyo hatua (kubadilisha registry setting) katika mlolongo wa nini cha kufanya, ingekaa pembeni. Kuna wengine tunataka kufanya remote access kwa computer za nyumbani kwa nyumbani, sio library /mashuleni, hatuna ma restriction ya port 80, ila tunataka kuwezeshana na mafundi wa computer wa kijiji ku acess mashine gonjwa bila kufungiana safari.

    Steps III na IV hazikutakiwa kuwepo kwenye mlolongo wa hatua za kufanya, registry si ya kubadilisha bila umuhimu na umakini. Hususan kama hukutoa legal disclaimer kusema back up your registry first. Miiko ya IT.

     
  16. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #16
    Aug 24, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    Nashukuru mkubwa kwa maoni au mchanganuwo!

    For knowledge and other ICT topics please tembelea Afroit
     
  17. LazyDog

    LazyDog JF-Expert Member

    #17
    Sep 16, 2009
    Joined: Apr 10, 2008
    Messages: 2,479
    Likes Received: 7
    Trophy Points: 135

    Vipi kuhusu bandwidth inayotumika?

    Ikiwa Internet speed yangu ya home ni slow, nikafanya RD connection kwenda kwenye computer ya Internet cafe - je, nitafaidika na hili zoezi kufaidi speed kubwa ya net iliyoko cafe?
    Nimekuwa nikidhani kwamba speed ya Internet ya home ndio itakuwa bottleneck ila sina uhakika.
     
Loading...