Dismiss Notice
You are browsing this site as a guest. It takes 2 minutes to CREATE AN ACCOUNT and less than 1 minute to LOGIN

GNS3 - Graphical Network Simulator

Discussion in 'Tech, Gadgets & Science Forum' started by JuaKali, Nov 15, 2008.

  1. JuaKali

    JuaKali JF-Expert Member

    #1
    Nov 15, 2008
    Joined: Nov 14, 2007
    Messages: 783
    Likes Received: 0
    Trophy Points: 33
    What is GNS3 ?
    GNS3 is a graphical network simulator that allows simulation of complex networks.

    To allow complete simulations, GNS3 is strongly linked with :

    Dynamips, the core program that allows Cisco IOS emulation.
    Dynagen, a text-based front-end for Dynamips.
    Pemu, a Cisco PIX firewall emulator based on Qemu.
    GNS3 is an excellent complementary tool to real labs for Cisco network engineers, administrators and people wanting to pass certifications such as CCNA, CCNP, CCIP or CCIE.

    It can also be used to experiment features of Cisco IOS or to check configurations that need to be deployed later on real routers.

    This project is an open source, free program that may be used on multiple operating systems, including Windows, Linux, and MacOS X.

    Features overview
    Design of high quality and complex network topologies.
    Emulation of many Cisco router platforms and PIX firewalls.
    Simulation of simple Ethernet, ATM and Frame Relay switches.
    Connection of the simulated network to the real world!
    Packet capture using Wireshark.
    Important notice: users have to provide their own Cisco IOS to use with GNS3 .
    If You need help with IOS? Let me know--- PM!
     
  2. Kilongwe

    Kilongwe JF-Expert Member

    #2
    Nov 16, 2008
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 423
    Likes Received: 5
    Trophy Points: 35
    Yep,ni kweli hii software ni babkuubwa,ila tu inabidi ujiandae kwenye CPU utilization and memory capacity,
    By advice,for those guys who want to experience this software u can try to use those 26 or 36 series,i tried to use 72 series whoch end up with low memory prob resulting some erros.U can see on the pic,sio kwamba hakuna areas ila imeshindwa kutuma Area ID na kuzifanya Backbone Area isitambulike ionekane kama kuna Virtual ID,Mutaona ni simple OSPF,area zote are connected to backbone so no need of virtual areas.
    Hivyo unapotumia lazima umakesure Computer yako ina memory ya kutosha.
    idlepc command pia inaweza kukusaidia.
     

    Attached Files:

  3. LazyDog

    LazyDog JF-Expert Member

    #3
    Jul 2, 2009
    Joined: Apr 10, 2008
    Messages: 2,479
    Likes Received: 8
    Trophy Points: 135
    Download .

    Sina experience na hii Graphical Network Simulator, but some of you might want to try it out.

    Also check out the forum, on that same page.
     
  4. Lambardi

    Lambardi JF-Expert Member

    #4
    Jul 2, 2009
    Joined: Feb 7, 2008
    Messages: 7,547
    Likes Received: 2,059
    Trophy Points: 280
    Mimi nahitaji sana virtual lab for ccna na ccnp mwenye nazo pse anisaidie.....pse
     
  5. LazyDog

    LazyDog JF-Expert Member

    #5
    Jul 2, 2009
    Joined: Apr 10, 2008
    Messages: 2,479
    Likes Received: 8
    Trophy Points: 135

    Ulifungua hapo penye "Download"?
    Humo kuna maelezo haya:
     
Loading...